Pensament del filòsof : Nicolau de Maquiavel

|

El pensament de Nicolau de Maquiavel gira entorn l'intenció a descriure de forma realista l'origen de l'Estat a més d'elaborar una doctrina que serveixi per analitzar el que és el control del poder per tal d'establir un ordre que regeixi tota societat.
És per aquest motiu que Nicolau de Maquiavel és considerat un dels creadors de la ciència política. L'obra més important on recull els seu pensament és "Il Principe" i ha sigut emprat com a model per diferents polítics o dictadors i alhora per monarques.
En els seves obres parla de l'organització dels estats basada en la llibertat, en la igualtat davant la llei i en la participació de totes les classes en el govern per formar un poder absolut d’unitat nacional.
Sempre intenta aplicar les seves doctrines als interessos especials d'un líder “que ha d'ésser i serà un tirà i un tirà fet a imatge dels grans legisladors." Quan parla de virtut es refereix a virtuts públiques, mai a les privades. No jutja mai el valor dels actes del individu, sinó les seves conseqüències com actes polítics.
Maquiavel es conegut per la defensa que fa de l’ús dels mitjans immorals per tal d’aconseguir un fi polític “ El fi justifica els medis” a més de la defensa de que el govern és té legitimitat per emprar la força, l’ astúcia i l’engany. Maquiavel defensa que aquest per la debilitat i la insuficiència de l'individu que és incapaç de protegir-se contra l'agressió d'altres individus tret existeixi el poder de l'estat. Assegura que la naturalesa humana és profundament agressiva i ambiciosa i que els homes aspiren a conservar la propietat. Per això insisteix que el govern que vulgui triomfar ha d'aspirar a la seguretat de la propietat a més de la vida ja que aquests són per els homes els desitjos universals.