Text de Hume

|

Idees principals:
En el text l'autor parla d'una bola de billar que es troba sobre una taula que és empesa per una altra bola duent-la cap a la mateixa direcció que la primera, de maner a que aquesta es mou.
Aquest movinemets segueixen uns principis, els de semblança, la contiguitat i la relació entre causa i efecte.
Per finalitzar l'autor diu que una bola sempre segueix el primer moviment que la primera li confereix.

Comentari:
En aquest fragment l'autor exposa la seva teoria de la causa i l'efecte mitjançant aquetsa exemplificació de les dues boles.
L'autor amb aquest exemple en que la bola inicial es triba en repòs i la l'altre li dóna moviment vol mostrar la continuitat entre causes i efectes.
L'autor a més assegura que l'imaginació fa que unim les idees de forma arbitrària A mésremarca que les agrupa per semblança, contiguitat en el temps i l'espai i la relació entra la causa i l'efecte.
Per tant la nostra ment passa fàcilment d´una idea a una altra i amb facilitat uneix una idea a una altra que se li assembla perquè aquesta ha adquirit aquest hàbit d'associar idees.

Comparació:
A questa teoria de la causalitat la podríem comparar amb la d'aktres autors, com per exemple Aristòtil el qual defesava que les coses es feien a partir de 4 causes la més importants d'elles la final que tenia com a objectiu la consecució d'un objectiu final que és fi en si mateix, que és la felicitat.
Altres autors que parlen de les causes són per expemple Sant Tomas d'Aquino, el qual defensava que l'existencia de Dé es podia defebsar a partir de conc causes o cinc vies tomistes, que al final totes demostraven que l'únic ésser que és origen de tot que no és finit i que es infinitament perfecte és Déu.