|
Activitat 21



Fal·làcies
Argumentacions que són incorrectes però que semblen correctes.
N´hi ha diferents tipus.:

Preguntes complexes
Són pressuposicions.Es duen a terme per fer un parany i ofuscar al interlocutor i així aconseguir que admeti afirmacions que es poden utilitzar en contra seu.
Argument ad ignoratian
Un argument és fals només perquè ningú no ha aconseguit demostrarque és cert o bé un enunciat és cert perquè ningú no ha demostrar que és fals.
Argument circular
Consisteix en fer una pregunta contestant amb la mateixa informació. A vegades són defectuoses
Argument ad hominem
Pretén refutar una opinió atacant a la persona criticant únicament suposats defectes o vicis de la persona que parla. Aquest argument utilitza el tu quoque perl rebatre les raons de l’altra persona al·legant que pateix el mateix defecte.
Argument d’autoritat
Es tracta d´intentar defensar una opinió sense presentar les proves pertinents, apel·lant únicament a una autoritat que la defensa.
Argument ad baculum
És presenten com algun tipus d’amenaces de raons bones per realitzar una determinada opinió o consell o prescripció.
Argument ad populum
Es recorre a provocar l’entusiasme o altres sentiments de les persones amb la finalitat que atorguin el seu assentiment al que sosté el parlant sense aportar cap prova.
Argument ex populo
Es basa en defensar un determinat punt de vista al·legant que tothom hi està d’acord.
Tenen força persuasiva, encara que no són vàlids deductivament.
Argument de la falsa causa
Està molt relacionat amb el sorgiment de les supersticions. S’estableix una connexió Causa-efecte sense base empírica suficient.
A és la causa de B perquè A precedeix temporalment B.
La generalització precipitada
Consisteix a passar d’una proposició particular a una proposició universal.Podria ser correcte únicament si es comprovessin tots els casos possibles però com que això és impossible la majoria de les vegades, llavors és fal·làcia.
Argument de pendent relliscós
Els successos s’encadenen els uns als altres i abans de prendre una decisió és necessari valorar les conseqüències que se’n deriven.