Comentaris dels fragment d´Heràclit

|
Idees principals dels fragments:

Els fragments parlen sobre aquella raó que ho regeix tot i sobre la qual els homes presenten una ignorància o un desinterès.Els textos també fan referència a la lluit de contraris, a partir de la qual, s´engendra tot allò que coneixem.Els fragments també parlen del panta rei i del cicle canviant de les coses i d´aquell que coneix el lógos, el savi.

Títol: El canvi perpetu

Comentari:
En els fragments Heràclit ens exposa les seves diferents teories. La primera, l´existència d´una raó universal que tot ho regeix que és inmutable i perpetua la qual segons ell es troba en els homes encara que la desatenguin.Heràclit enteén el logos en els homes com una metà de la intel·ligència.Pel que fa les altres teories exposades, la següent seria la de l``aexitencia de contraris en el nostre món que generen la vida i l´aparició de totes les coses, aquest contaris que es troben oposats es necessiten un al altre al mateix temps per donar lloc a tot, a través d´una harmonia.Heràclit també parla del canvi de les coses, és el "tot flueix" que tot es troba en constant canvi.Per últim l´autor parla del lógos coma element que tot ho origina, que és el foc el qual descriu com a elemnt que mostra el pricipi i el fons inestable de la realitat, Heràclit relaciona el lógos com l´alè del home, allò que li dóna vida.

Comparacions :
La teoria d´Heràclit del foc coma principi de vida, s´posa a la d´altres autors com per exemple Anaxímenes,el qual defensa que l´arkhé és l´aire, que esdevé foc mitjançant la rarefacció i que origina diferents proocessos fins que l´home esdevé. Aquest concepte de l´aire coma principi originador sorgeix a partir de l´observació de processos naturals com la mateixa respiració.
Aquesta teoria és també diferent a la Tales de Milet el qual afirma que el principi de totes les coses és l´aigua, treient aquesta conclusió també a través de l´observació dels processos naturals.