Text núm 12 de Descartes

|
Idees principals:

En aquest text Descartes afirma que les coses materials existeixen i aquestes formen part del que és la geometria. A més a més afegeix que Déu produeix les coses materials que nosaltres percibim de forma diferent de tal com són realment.

Títol: L'existència de les coses materials

Comentari:

Aquest text de l'autor s'exposa l'existència dels cossos materials i la manera que podem nosaltres demostrar-ho així com la relació que té Déu amb tot aquest conjunt. Segons Descartes la geometria té com a objectes els cossos materials.
L'autor a més al indigar sobre les causes productores dels cossos, s'adona de que les idees venen a vegades cap a mi d'una determinada manera, i no són així realment. Per tamt l'autor asegura que Déu no pot crear.les perquè al fer-ho ens estari enganyant feunt veure una percepció que no és certa.
En difinitiva, les idees de les coses provenen d'aquestes en si mateixes, per tant aquestes existeixen , donat a que la teoria contrària provocaria una contradicció amb el que Déu és.

Comparació:
La teoria del autor exposada en el text és la de que les coses existeixen per si mateixes donat a que si no fos així Déu m'estaria engaynt i que si ell hi fes no seria Déu perquè ja no seria perfecte.
Aquesta teoria de Déu i dels coses es pot comparar amb la teoria de Sant Tomás d'aquino que afirma que les coses que percebem i pensem són donades en la nostra ment gràcies a a llum de la raó que il·lumina els nostres pensaments per part de Déu.
La teoria del text per altra banda també es pot comparar amb Plató, el qual busca una idea que ho genera tot que es troba en un altre món, tal i com fa Descartes.