Text número 1 de Descartes

|


Idees principals:


En el text l'autor afirma que el coneixement no es pot aconseguir no es pot aconseguir gràcies a moltes regles ja que crea confusió i dóna lloc a aspectes poc concrets i clars que poden propiciar a l'individu al vici per tenir excusa.
Per això l'autor proposa 4 regles concretes per tal d'encaminar-nos cap a l'evidència.

Títol: El mètode cartesià
Comentari:

Per Descartes l'única manera d'arribar a la veritat és per mitjà d'un camí anomenat mètode. L'autor en el text parla de les quatres regles que s'han de seguir per accedir-hi: La primera és l'evidència, ja que no podem acceptar res com a cert sense que sigui evident, la segona és l'anàlisi on es divideixen cadascuna de les facultats per així arribar als elements bàsics. La tercera regla ens mostra que hem d'anr des de els pensaments simples fins als complexos i pr últim la quarta regla l'enumeració que és la comprovació de la síntsi i l'anàlisi.

Comparació:

La teoria del autor del text és doferent d'altres autors que també van indagar en la manera d'arribar a la veritat , com és el cas de Francis Bacon, que per a ell la veritat s'assolia per mitjà de la ciència ( al mateix temps que Bacon). Descartes a diferència d'ell utiltzava per arribar a la veritat el mètode deductiu, Bacon per altra banda l'inductiu. Descartes comença el terme general i deduiex d'aquest el partcular. En canvi Bacon del cas particular arribava a un d'universal.
Per altra banda podríem comparar aquesta teoria amb Sócrates el qual nparlava de la inducció i també del coneixement universal.